Ukazała się książka Novaka Djokovicia

/ Antoni Cichy , źródło: Wydawnictwo Bukowy Las/własne, foto: Wydawnictwo Bukowy Las

Przed kilkoma dniami nakładem Wydawnictwo Bukowy Las w Polsce ukazała się pierwsza książka Novaka Djokovicia „Serwuj, aby wygrać”, w której Serb opisuje, jak osiągnąć wysoką formę bez spożywania glutenu.

Zanim w 2011 roku rozpoczęła się hegemonia popularnego „Djoko”, Serb doświadczył niecałe dwa lata wcześniej wielu problemów ze zdrowiem, a niejednokrotnie miał problem dotrwać do końca turnieju. Udręką Djokovicia były problemy z oddychaniem wynikające między innymi ze sposobu odżywiania. Organizm Serba po prostu nie tolerował glutenu. Wystarczyło wyeliminować produkty pszenne z diety, by lżejszy i szybszy „Djoko” na długi czas zaczął panować w światowym tenisie.

Swoje doświadczenia i wiedzę Serb przelał na papier. Kilka dni temu – 19 lutego – nakładem Wydawnictwa Bukowy Las ukazała się książka drugiej rakiety świata „Serwuj, aby wygrać”. „W swojej pierwszej książce Djoković opowiada, jak mimo naznaczonego wojną dzieciństwa osiągnął w tenisie niemal wszystko. Choć uwielbiał pieczywo, makaron i pizzę z rodzinnej restauracji, okazało się, że jego organizm nie trawi pszenicy. Wyeliminowanie z diety glutenu sprawiło, że stał się lżejszy i szybszy, lepiej się czuł i koncentrował. Wkrótce po zmianie jadłospisu, dzięki poprawie kondycji fizycznej i psychicznej spełniły się dwa marzenia tenisisty: wygrał Wimbledon i został światowym numerem 1” – czytamy w karcie książki.

Obecnie drugi tenisista świata stworzył poradnik żywienia bezglutenowego przynoszącego szybkie i pozytywne efekty. Zwycięzca sześciu turniejów wielkoszlemowych w swojej książce zawarł również wskazówki, jak wyzbyć się stresu czy zebrać energię za pomocą odpowiedni ćwiczeń. „Bazując na własnych doświadczeniach Djoković stworzył plan, dzięki któremu w 14 dni każdy może zmienić swoje ciało, a nawet życie. Tygodniowy jadłospis, rozsądne wskazówki żywieniowe oraz łatwe do przyrządzenia przepisy pomogą chętnym zrzucić zbędne kilogramy. Wybitny tenisista radzi także, jak wyeliminować stres, oraz prezentuje proste ćwiczenia dające energię – te, które sam wykonuje przed każdym meczem” – brzmi opis świeżej pozycji.

Książka została opatrzona wstępem napisanym przez doktora Williamsa Davisa, autora bestsellerowych powieści o kuchni bezglutenowej: „Dieta bez pszenicy” oraz „Kuchnia bez glutenu”.

Cena detaliczna 192-stronicowej książki to 31,90 zł. Zachęcamy wszystkich miłośników tenisa i nie tylko do zakupu najnowszej "tenisowej" pozycji na półkach polskich księgarni.